Quizzen doe je zo


De eerste keer dat we zelf een pubquiz zouden gaan spelen, konden we de hele week niet wachten tot het vrijdagavond was. Een beetje zoals het jongetje dat sinds kort lid is van de plaatselijke voetbalvereniging en de dagen telt voordat het eindelijk weer zaterdagochtend is. Waarschijnlijk ken je het gevoel wel. Indien niet, ben je op deze site ook gewoon op je plek. Welkom overigens!

Naar onze smaak speelden we steeds vaker een quiz waarbij we het gevoel hadden mee te doen aan een aflevering van Per Seconde Wijzer. Quizzen met te veel vragen waarbij je zowel met het antwoord als met het denkproces dat naar het antwoord leidt volledig in het duister tast. Beetje jammer.

Intussen maakten we zelf af en toe een quiz voor familie en vrienden die we samenstelden op een manier waarbij je dat gevoel veel minder hebt en waar we met veel aandacht tot een mooie en uitdagende quiz kwamen. Je zult begrijpen dat niet alle vragen in onze quizzen ‘Oscarwaardig’ zijn en dat wij ook weleens simpelweg vragen naar de hoofdstad van België, maar het streven moge duidelijk zijn!


Hoe dus niet?

Voorbeeld: Welke van oorsprong 18e-eeuwse rituele dans wordt alleen nog in de kleinere woongemeenschappen in Zuid-Soedan opgevoerd ter bevordering van de vruchtbaarheid van jongens die de leeftijd van 13 jaar en 1 volle maan hebben bereikt? Persoonlijk ben ik slecht op de hoogte van het culturele erfgoed van Soedan, dus dan weet je het antwoord niet en het heeft waarachtig ook geen enkele zin er over na te denken. Dus bij een dergelijke vraag leun je achterover en denk je:’next question please!’.


Hoe nog meer niet?

Af en toe leent een vraag zich er voor om een marge toe te passen waarbinnen een antwoord nog geheel of gedeeltelijk goed is. Tenminste, dat vinden wij. Bij de meeste pubquizzen krijgt je echter met regelmaat flink de deksel op de neus.

Voorbeeld: Hoe hoog is de Burj Khalifa , in 2015 het hoogste gebouw ter wereld? Jouw team beslist na enig debat dat het in ieder geval ergens in de 800 meter moet zijn, zo goed als zeker wel minder dan 850, waarschijnlijk rond de 825 waardoor uiteindelijk consensus gevonden wordt met 827. Prima beredeneerd, mooi teamproces, goed op de hoogte qua kennis, maar helaas, net niet goed, het was 828, geen punten voor deze vraag: zuur, onredelijk zuur. Het team heeft blijk gegeven van veel kennis over dit thema, maar krijgt dezelfde beloning als het team dat onder een hemel van vraagtekens 212 meter had ingevuld: namelijk 0 punten.

 

En wat wij ook zeker niet doen..

Als je vaker naar een pubquiz hebt gezocht, dan ken je ze misschien wel: die sites waarop aan de lopende band open deuren worden ingetrapt middels allerlei mayonaise-argumenten waarom je daar een quiz moet kopen. Hieronder een top 5:

  • Onze presentator beschikt over ruime ervaring!

  • Leuk om te spelen met je vrienden of familie!

  • Een pubquiz is uitermate geschikt om je kennis te testen samen met collega’s en zo te kijken of jij de slimste van het kantoor bent!

  • Deze statistieken laten zien dat een pubquiz omzetverhogend werkt voor jouw café!

  • Leuk voor elke gelegenheid, stel je hebt wat te vieren: je bent jarig, de kat is voor het eerst ongesteld geworden of je 18-jarige dochter is zwanger van haar 53 jaar oude, naar eigen zeggen, liefde van haar leven, dit schreeuwt om een quiz, en die hebben wij voor je in huis!

Het zal allemaal wel….

 

Wat wij wel doen?

Naast dat wij dus trachten een mooie quiz samen te stellen maken wij gebruik van audio-, beeld- en videofragmenten ter ondersteuning van de vragen. Dat geeft meer mogelijkheden in de vraagstelling van een quiz en daarnaast is het leuk en afwisselend, veel videofragmenten roepen een ‘toen was het stil op straat’ gevoel op. En dit doen we niet alleen tijdens de vraagstelling, maar ook tijdens het geven van de antwoorden. In beide gevallen trouwens wel gedoseerd: je wilt geen overkill en het blijft wel gewoon een pubquiz zoals de Brit het ooit bedoeld heeft.

By the way, even over die antwoorden; bij elk antwoord hebben we een verklaring, toelichting of in sommige gevallen een interessant feitje opgezocht (leuk en handig, wanneer in kleinere quizkring een discussie ontstaat over hoe de vork ook al weer in de steel zit).